sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Miehet, jotka sekosivat traagisesti

Vertailen Shakespearen kahta tunnetuinta kirjaa, Hamletia ja Macbethia. Kaikki ovat varmasti kuulleet molemmista ja tietävät varmaan perus juonen. 
Tarina menee niin, että Macbeth ja hänen ystävänsä Banquo törmäävät kolmeen noitaan. Noidat ennustavat, että Macbeth saa ensiksi haltuunsa Cowdorin kreivikunnan ja sitten myöhemmin hänestä Skotlannin kuningas. Macbeth kertoo ennustuksesta hänen vaimolleen ja hän innostuu. Ennustus käy toteen: kuningas antaa Macbethille Cowdorin kreivikunnan. Macbeth ja hänen vaimonsa eivät tyydy tähän ja tappavat kuninkaan. Siitä alkaa Macbethin hirmuvalta ja hän tappaa kaikki mahdolliset ihmiset jotka estävät häntä tekemästä jotain. Macbethin vaimo tekee itsemurhan ja lopuksi Macbethkin kuolee. Niin siinä käy, jos on liian kunnianhimoinen.

Hamletilla on Tanskan prinssi. Tarinassa hän kohtaa isänsä haamun, joka kertoo, että nykyinen kuningas, joka on hänen setänsä, murhasi hänet. Hamlet haluaa kostaa isänsä kuoleman ja pohtii pitkään mitä tekisi. Kuuluisa monologi ''olla vai eikö olla'' kertoo siitä kun Hamlet pohtii, että murhaisiko setänsä. Hän päätyy murhasuunnitelmaan. Hamlet jättää rakkaansa Ofelian, koska ei halua tätä mukaan hänen  murhasuunnitelmiin. Ofelia sekoaa ja hukuttautuu. Hamlet myös sekoaa ja tappaa eri henkilöitä. Päämääränä on kuitenkin hänen setänsä, kuningas Claudius. Hänen saa kuulla Hamletin suunnitelmasta ja päättää tappaa tämän. Lopulta he päätyvät kaksintaisteluun ja molemmat kuolevat. 

Hamlet on Shakespearen pisin näytelmä ja Macbeth lyhyin ja ne ovat kirjoitettu 1600-luvulla. Molemmat ovat tragedioita ja kertovat kuinka pahasti ihminen voi seota. Molemmat miehet olivat aluksi kunnollisia, mutta lopulta päätyivät tappamaan, jotta saisivat mitä halusivat. Heidän molempien rakkaat tekevät itsemurhan. 

3 kommenttia:

  1. Kerrot juonen lyhyesti ja ytimekkäästi. Olisin ehkä halunnut kuulla lisää itse kirjailijasta ja mm. kirjan miljööstä ja henkilöistä.

    VastaaPoista
  2. Kerroit tarinoiden pääjuonen selkeästi etkä liikaa jaaritellen. Komppaan Annaa, henkilöistä olisi ollut kiva kuulla tarkempia kuvailuja :)

    VastaaPoista
  3. Jep. Tarkentelepa juuri kirjailijasta ja henkilöistä kertomista, kuten Hanna ja Anna jo tilailivat, ja mainitse myös Shakespearen muita tunnettuja näytelmiä. Sijoita nämä kaksi osaksi tuotantoa jonkin muunkin kuin pituuden perusteella... Katso moniologikohtaa vielä tarkemmin.

    Molemmat näytelmät ovat varmasti sellaisia, että niihin törmää elämänsä aikana monilla näyttämöillä. Suosittelen vilpittömästi.

    Shakespearen valtaa käsitteleviin näytelmiin pääsee paremmin sisälle, jos katsoo dokumentin Looking for Richard, jossa Al Pacino yrittää päästä jyvälle paitsi Richard III:sta myös Shakespearen kielestä ja merkityksestä nykymaailmalle. Sivistystä pukkaa ihan huomaamatta.

    Shakespearen monista näytelmistä on myös elokuvaversioita. Tekijänä on kunnostautunut erityisesti Kenneth Branagh. Esimerkiksi Paljon melua tyhjästä (Much Ado About Nothing) on hyvä johdatus keveämpään Shakespeareen.

    VastaaPoista